Bundan yaklaşık beş yıl önce bir gün işlerden fırsat bulduğum bir anda ‘kaliteli’ zaman geçirebilmek amacıyla o sekme senin bu sekme benim dolaştığım bir gün rastladım ‘Minimalizm’ kavramına. O gün bugündür de bu uzun yolculukta ilerlemeye çalışıyorum.
Peki bu minimalizm olayı nedir? Oldukça basit: minimalist olmak için 100’den az eşya ile yaşamalısınız, bir arabaya, eve veya televizyona sahip olamazsınız, bir kariyeriniz olamaz, telaffuz edilmesi zor egzotik yerlerde yaşamalısınız, çocuk sahibi olamazsın ve ayrıcalıklı bir geçmişe sahip genç biri olmalısınız.
Tabi ki şaka yapıyorum. Ancak minimalizmi bir tür heves olarak gören insanlar neden “asla minimalist olamayacakları” sorusuna cevaben genellikle yukarıdaki “kısıtlamalardan” bahseder. Minimalizm bunlardan hiçbiri değildir, ancak bunları başarmanıza yardımcı olabilir. Daha az eşyayla yaşamayı, bir arabaya veya televizyona sahip olmamayı veya dünyanın her yerine seyahat etmeyi arzuluyorsanız, minimalizm size yardımcı olabilir. Ama konu özünde bu değil.
Minimalizm, özgürlüğü bulmanızda size yardımcı olabilecek bir araçtır. Korkudan ve endişeden özgürleşmenizi sağlarken aynı zamanda depresyondan kurtulmanıza da yardımcı olabilir. Etrafımızda kurulmuş olan tüketim kültürünün tuzaklarından bizleri özgürleştirir.
Bu, maddi eşyalara sahip olmanın doğasında yanlış olan bir şey olduğu anlamına gelmez. Bugünün sorunu, eşyalarımıza verdiğimiz anlam gibi görünüyor: eşyalarımıza çok fazla anlam verme eğilimindeyiz, genellikle sağlığımızdan, ilişkilerimizden, tutkularımızdan, kişisel gelişimimizden ve kendimizin ötesinde katkıda bulunma arzumuzdan vazgeçiyoruz.
İnsanlar sevilmek için yaratıldılar, eşyalar ise kullanılmak için. Dünyadaki kaosun nedeni; eşyaların sevilmeleri, insanların kullanılmalarıdır.
Cemil Meriç
Bir araba veya ev sahibi olmak ister misiniz? Bir aile kurmak ve kariyer yapmak ister misiniz? Dünya turuna çıkmak ister misiniz? Bunlar sizin için önemliyse, bu harika. En basit haliyle minimalizm bu kararları daha bilinçli almanıza yardımcı olur.
İçindekiler
Yeni bir yaşam alanı yaratmak
Oldukça farklı hayatlar süren birçok başarılı minimalist var. Örneğin, Leo Babauta’nın bir karısı ve altı çocuğu var vr bu minimal bir yaşam sürmelerine engel değil. Joshua Becker’in sevdiği bir kariyeri, sevdiği bir ailesi ve banliyöde bir evi ve arabası var. Tersine, Colin Wright’ın toplamda 51 eşyası var ve tüm dünyayı dolaşıyor. Bu insanların her biri farklı olsalar da, hepsi ortak iki şeyi paylaşıyor: minimalistler ve minimalizm, amaçlarına yönelik olarak yaşamlarını sürdürüyorlar.
Peki bu insanlar nasıl bu kadar farklı ve yine de minimalist olabilirler? Bu bizi esas sorumuza geri getiriyor: Minimalizm nedir? Tek bir cümleyle özetleyecek olursak minimalizm, önemli olana odaklanmak için hayatın fazlalığından kurtulmayı temsil eden bir araçtır, böylece mutluluk, tatmin ve özgürlük sizinle olur.
Minimalizmin getirileri
- Zaman kazandırır
- Anı yaşamanıza yardımcı olur
- Tutkularımızın peşinden gitmenizi sağlar
- Gerçek özgürlüğü keşfetmenize yardımcı olur
- Daha fazla yaratıcı olur, daha az tüketirsiniz
- Çevrenize, dünyaya katkıda bulunmanıza yardımcı olur
- Sizi her konuda fazla tüketimden kurtarır
- Hayatınızın amacını keşfetmenizi sağlar.
Hayatımıza minimalizmi katarak, kalıcı mutluluğu bulmayı başarabiliriz. Hepimizin aradığı da bu, değil mi? Hepimiz mutlu olmak istiyoruz. Minimalistler mutluluğu nesnelerle değil, hayatın kendisiyle ararlar. Böylece, nelerin gerekli ve nelerin gereksiz olduğunu belirlemek size kalmış çünkü bu sizin hayatınız.
Bu blogda yazılarım aracılığıyla, katı bir kurala veya keyfi bir kurallar dizisine bağlı kalmadan minimalist bir yaşam tarzına nasıl ulaşılacağına ve benim bu yolculukta yaşadıklarıma dair fikirler sunmak istiyorum. Yine de bir uyar yapmakta fayda var. İlk adımı atmak kolay değildir, ancak minimalizm yolculuğunuz ilerledikçe çok daha kolay ve daha fazla ödüllendirici hale gelir. İlk adımlar genellikle zihninizde, eylemlerinizde ve alışkanlıklarınızda radikal değişikliklere yol açar. Ancak deneyimlerinizi gözden geçirdiğinizde başarısızlıklarınızdan ve başarılarınızdan ders çıkarabilir, öğrendiklerinizi kendi yaşamınıza uygulayabilir ve daha anlamlı bir yaşam sürebilirsiniz.